logoprint

Davidsfonds vzw - Sluisstraat 79 bus 03.01 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Nieuws

Wie zijn we | Bestuur | Nieuws | Activiteiten | Foto's | Inschrijven op de activiteitenmailing


22/03/2022 - Davidsfonds Edegem schenkt boekenbonnen aan Edegemse scholen...
Ook dit werkjaar kan Davidsfonds Edegem dankzij zijn leden en sympathisanten weer tientallen boekenbonnen van telkens 40 euro cadeau geven aan de basisscholen van Edegem. Met die bonnen kunnen scholen boeken aankopen voor hun school- of klasbibliotheken. Op die manier draagt Davidsfonds Edegem bij om de leescultuur bij jongeren te stimuleren. Want lezen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je (klein)kinderen of leerlingen. 

Olfa Drie Eiken in de Renaat De Rudderlaan was de eerste basisschool die een bezoekje kreeg van onze bestuursleden Geertje De Ridder en Lieve Christiaen om die bonnen officieel te overhandigen.
14/11/2021 - Davidsfonds Edegem maakt kennis met het Edegems Historisch Archief...
Tijdens de boeken-afhaal-dag van donderdag 11 november 2021 kregen de leden en sympathisanten van Davidsfonds Edegem de kans om kennis te maken met het Historisch Archief van Erfgoed Edegem. Dat Archief is ondergebracht in de Gemeentehallen, Prins Boudewijnlaan 152, Edegem.

Voor vele bezoekers was het niet alleen een verrassende kijk achter de schermen van een Archief maar ook een aangename en leerrijke kennismaking met de geschiedenis en het erfgoed van Edegem. Speciaal voor deze dag selecteerden medewerkers van HAEE topstukken uit hun zeer uitgebreide en gevarieerde collectie.

14/07/2021 - Davidsfonds Edegem schenkt boekenbonnen aan...
de nieuwe basisschool Blik in de Kontichstraat. Bestuursleden Lieve Christiaen en Geertje De Ridder hadden op 5 juli 2021 een afspraak met directeur Geert Heymans.
Ze schonken drie boekenbonnen ter waarde van 40 euro. Voor deze basisschool die sterk inzet op lezen, werd dit geschenk dankbaar aanvaard.
23/06/2021 - Davidsfonds Edegem schenkt boekenbonnen aan schoolbibliotheken...
Lieve Christiaen overhandigt de boekenbonnen aan Els Verstockt van 't Kofschip
Vorig jaar konden de leden van het Davidsfonds voor het eerst schoolbibbonnen aankopen voor hun lidmaatschap. Heel wat leden van onze Edegemse Davidsfonds afdeling deden dat toen. Met die bonnen konden leraren de bibliotheek van hun school of klas aanvullen met nieuwe boeken. Dat die actie...
 
Lees meer …
05/06/2021 - Gedichtensuite van Maarten Inghels: een exclusieve bibliofiele publicatie
 Voor de gedichtendag van dit jaar schreef Maarten Inghels voor onze afdeling een exclusief gedicht: 43 december (zie homepagina). Maar dat gedicht verschijnt nu in suite... Lees meer …
05/06/2021 - Mei-nieuwsbrief van Davidsfonds Edegem kondigt nieuwe zoektocht aan...
De nieuwsbrief die Davidsfonds Edegem in de loop van mei verstuurde naar zijn leden en sympathisanten, bevatte boordevol cultuurnieuws, historische weetjes over het reilen en zeilen in Edegem, poëzie, boekbesprekingen en nog veel meer...
 
Lees meer …
16/03/2021 - Maart-nieuwsbrief blikt terug op de Sint-Antoniusvieringen in Edegem, laat u genieten van de muziek van Jef Van Hoof en van taalhumor en nog van zo veel meer...
Edegemnaar Julian De Backer debuteert met 'Novelle'
 
 
 
Lees meer …
03/02/2021 - Februari-nieuwsbrief herdenkt Armand Preud'homme, de jubileumviering van de Belgische onafhankelijkheid in Edegem en...
35 jaar geleden vond in Edegem de afscheidsviering plaats van Armand Preud'homme
De digitale nieuwsbrief van onze Davidsfonds afdeling biedt maandelijks heel wat informatieve artikels over het historisch erfgoed van onze gemeente Edegem, over literatuur, poëzie, cultuur... afgewisseld met animatiefilmpjes. Natuurlijk komt ook het reilen en zeilen van onze Davidsfonds werking aan bod. Lees meer …
27/01/2021 - Een nieuw gedicht voor gedichtendag... speciaal voor u
 Op de homepagina van onze website kunt u het nieuwe gedicht lezen van Maarten Inghels. Op vraag van onze Edegemse Davidsfondsafdeling schreef Maarten Inghels voor de 21ste editie van de Gedichtendag een nieuw gedicht voor u. Het gedicht 43 december heeft de vorm van een dagboekfragment, vandaar de cryptische titel die het best kan worden verstaan als de maand december die doorloopt in januari. Wij leven precies in de film Groundhog Day, waar elke dag op de voorgaande begint te lijken, alsof het jaar 2020 nog steeds bezig is.

Maarten Inghels die zijn jeugd in Edegem doorbracht, was in 2012 op de tweede editie van Toast Literair te gast in onze Davidsfondsafdeling. Van 2016 tot 2018 was hij Antwerps stadsdichter en met zijn laatste boek Contact verbindt hij poëzie, beeld en acties.

Bibliofiele publicatie speciaal voor u…

De bibliofiele drukkerij en uitgeverij Carbolineumpers zal dat gedicht, samen met nog andere nieuwe gedichten, met de hand zetten met loden letters en met de handpers drukken op kwaliteitspapier. Illustrator Wide Vercnocke zorgt voor de tekeningen. Die unieke en exclusieve publicatie krijgt u dit voorjaar toegestuurd. Een exclusief cadeau van onze Davidsfonds afdeling voor u. 
29/12/2020 - Davidsfonds Edegem schenkt schoolbibs boekenbons...
Als de schoolvakanties na nieuwjaar hervatten, schenkt Davidsfonds Edegem de Edegemse basisscholen boekenbonnen van 40 euro voor hun schoolbibliotheek. Vorig jaar kon Davidsfonds Edegem dankzij de steun van zijn leden voor zo'n 400 euro boekenbonnen cadeau geven.
Dit jaar is het succes nog groter, want de scholen zullen dit voorjaar voor meer dan 800 euro boeken kunnen aankopen voor hun (klas)bibliotheek.


18/06/2020 - Davidsfonds Edegem helpt aankoop van laptops mee financieren
Mensen in een kwetsbare positie worden door de corona-crisis soms geconfronteerd met noden die door officiële instanties of initiatieven niet worden gelenigd. Ook in onze gemeente zijn er verschillende gezinnen die bv. geen middelen hebben om een laptop of pc aan te kopen voor hun kinderen. Daardoor kunnen die sociaal kwetsbare kinderen niet ten volle genieten van digitaal afstandsleren en geraken ze achterop.

Om o.a. de aankoop van laptops en pc’s te helpen financieren werd er in de regio een Solidariteitsfonds Neteland opgericht waarbij ook de gemeente Edegem is aangesloten. Davidsfonds Edegem doneerde aan dat Solidariteitsfonds 150 euro. Zo kunnen er voor Edegemse kinderen laptops worden gekocht en helpt onze afdeling op die manier het afstandsonderwijs in goede banen leiden. 

Om o.a. de aankoop van laptops en pc’s te helpen financieren werd er in de regio een Solidariteitsfonds Neteland opgericht waarbij ook de gemeente Edegem is aangesloten. Davidsfonds Edegem doneerde aan dat Solidariteitsfonds 150 euro. Zo kunnen er voor Edegemse kinderen laptops worden gekocht en helpt onze afdeling op die manier het afstandsonderwijs in goede banen leiden.

17/06/2020 - Veel leesplezier dankzij schoolboekenbonnen van Davidsfonds Edegem...
Verschillende basisscholen van Edegem kregen van onze plaatselijke Davidsfonds meerdere boekenbonnen van 40 euro cadeau voor hun school- of klasbibliotheek.
Van juffrouw Els van het tweede kleuterklasje van OLFA kregen wij deze foto toegestuurd om ons te bedanken voor de voorleesboeken die zij heeft kunnen aankopen.

13/03/2020 - Presentatie van het Hazeschransboek lokt veel belangstelling....
In het kader van de Nacht van de Geschiedenis vond in de Edegemse Raadzaal van het Gemeentehuis de presentatie van het boek 'Edegem. Hazeschrans. Hof van playsantie 1363 tot 2002' plaats.  De auteur van het boek is André Mens die op vraag van mevrouw Malvine Meyers de geschiedenis schreef van dat hof van playsantie, zijn bewoners en eigenaars.
Dat boek in hardcover en op groot formaat telt meer dan 200 vierkleuren foto's en tal van unieke documenten en kaartjes. Het boek telt 160 pagina's en kost 39,95 euro.

Men kan het boek kopen bij Davidsfonds Edegem, Jan Vaes, Kontichstraat 166, Edegem (0497/43.29.04) of in de Standaard Boekhandel, Hovestraat 27, Edegem.
24/02/2020 - Gazet Van Antwerpen en De Hazeschrans...
Op donderdag 20 februari 2020 interviewde Gazet Van Antwerpen journalist Filip Spoelders auteur André Mens en Malvine Meyers, eigenares van het Edegemse hof van playsantie Hazeschrans over de publicatie van een nieuw boek die de geschiedenis van dat Edegems monument evoceert. Tijdens het interview werd door de drukker de gedrukte exemplaren geleverd. Meteen ook de directe aanleiding om te poseren voor een mooie foto om deze vijfde publicatie van Davidsfonds Edegem bekend te maken bij het grote publiek.

Het interview kunt u morgen, dinsdag 25 februari 2020, lezen in Gazet Van Antwerpen.
20/01/2020 - Schoolbibboekenbonnen voor...
de basisschool 't Kofschip... Op vrijdag 17 januari 2020 overhandigden Lieve Christiaen en Jan Vaes aan directeur Marleen Driesmans boekenbonnen voor de klasbibliotheken van haar school. Die bonnen werden geschonken door Davidsfonds leden. Dat initiatief kadert in de leesbevorderingsactie van het Davidsfonds.
19/01/2020 - Lize Spit te gast op 10de editie van Toast Literair...
Lize Spit en Jan Vaes toasten op het nieuwe jaar...
Voor de 10de keer organiseerde Davidsfonds Edegem Toast Literair. Deze literaire nieuwjaarsbijeenkomst brengt ieder jaar een gekende auteur/dichter naar Edegem. Samen met die auteur klinken wij op het nieuwe jaar. De aanwezigen schuiven na de lezing aan op een gevarieerde buffetformule. Dit jaar werd er een overheerlijke paëlla geserveerd. 
De literaire gast was Lize Spit die met haar debuutroman 'Het smelt' al meer dan 200.000 exemplaren verkocht in Vlaanderen en Nederland. Haar roman werd al vertaald in het Frans, Duits, Engels, Tjechisch, Deens, Spaans...
10/01/2020 - Davidsfonds Edegem geeft boekenbonnen cadeau aan basisscholen...

Dit jaar konden de leden van het Davidsfonds voor het eerst schoolbibbonnen aankopen voor hun lidmaatschap. Heel wat leden van onze Edegemse Davidsfonds afdeling deden dat. Met die bonnen kunnen leraren de bibliotheek van hun school of klas aanvullen met nieuwe boeken.

Op vrijdag 10 januari 2020 overhandigde bestuurslid Lieve Christiaen aan directeur Marc Geerts de boekenbonnen voor de klasbibliotheken van de Gemeentelijke Basisschool Andreas Vesalius.

In de loop van de volgende dagen zullen ook nog andere basisscholen van Edegem een bezoekje ontvangen van bestuursleden van onze Edegemse Davidsfonds afdeling.

05/01/2020 - En de winnaar is... boekenbon Vers Geperst gaat dit jaar naar...
Ieder jaar organiseert Davidsfonds Edegem in het begin van het nieuwe werkjaar een boek-kijk-dag voor zijn leden en sympathisanten. En ieder jaar kunnen leden via een wedstrijd een boekenbon van 30 euro winnen als zij hun lievelingsboeken kenbaar maken. En dit jaar was de gelukkige winnaar Simone Saen. Davidsfonds bestuursleden Lieve Christiaen, die ook fotograaf van dienst was) en Geertje De Ridder gingen op 4 januari 2020 de boekenbon officieel overhandigen aan de stralende winnares.
15/12/2019 - Tussen winter en wonder: kerstconcert in een feeëriek verlichte Sint-Antoniuskerk...
Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman brachten op zaterdagavond 14 december 2019 in de Sint-Antoniuskerk een prachtig kerstconcert met tal van kerstklassiekers. Zij konden daarbij rekenen op de muzikale ondersteuning van pianist Dirk Schreurs en bassist Marco Cirone.
Via de belichtingen werd de Sint-Antoniuskerk op stemmig en feeëriek verlicht. Zelden de Sint-Antoniuskerk zo mooi in een wisselend kleurenpallet gezien.
13/10/2019 - Boeken-kijk-dag ‘Vers Geperst’: de winnaars zijn?
 Nieuwsgierig wie de gelukkige winnaars zijn van de gratis duotickets voor het kerstconcert 'Tussen winter en wonder' op zaterdag 14 december 2019?  Lees meer …
13/07/2019 - Nieuw boek over de Edegemse Hazeschrans (hoeve) in voorbereiding...
André Mens, die reeds verschillende zeer succesvolle boeken, heeft geschreven over het landbouwverleden van Edegem is momenteel bezig met de voorbereiding van een nieuw boek over De Hazeschrans (hoeve), die een bewogen geschiedenis kende en nauw verbonden was met die van die Sint-Bernardusabdij van Edegem. Deze hoeve/hof van playsantie werd in de jaren 80 van vorige eeuw prachtig gerestaureerd en is nu een beschermd monument.

Het boek wordt in het voorjaar 2020 voorgesteld aan het grote publiek.
13/09/2018 - Davidsfonds Edegem zet twee verdienstelijke bestuursleden in de bloemetjes...

Op zondag 9 september 2018 werd in Oud -Edegem André Mens en Geertje De Ridder samen met hun partners in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange inzet in het bestuur van Davidsfonds Edegem.

14/06/2018 - Onze privacyverklaring is vernieuwd
In het kader van de vernieuwde privacyregels van Europa, hebben wij onze privacyverklaring aangepast. U leest er hier meer over. Lees meer …
31/01/2018 - En de laureaat van de Junior Journalist-wedstrijd 2018 is....
Reeds meer dan een decennium organiseert Davidsfonds Edegem/Kontich een creatieve schrijfwedstrijd voor leerlingen van de laatste graad van het basisonderwijs. Het thema van deze wedstrijd was dit jaar: vriendschap.

De winnaar van deze editie is Marie Alens van de basisschool ’t Kofschip in Edegem. Haar opstel wordt ingestuurd voor de provinciale finale.
Op de tweede plaats noteerde de jury een ex-aequo: Ruben Westerlinck en Femke Wuyts, beide leerlingen van De Schans in Kontich. Vierde werd Lotte Villays van ’t Kofschip in Edegem.
 
Hierbij een fragment van het winnende opstel van Marie Alens met als titel: Onmogelijke vriendschap
Het is al heel vroeg en iedereen slaapt nog behalve Rikki. Rikki is een dappere wolf, en het eerste dat hij steeds in de ochtend doet is Witje bezoeken.
Witje is een konijn. Raar eigenlijk, maar ze zijn de veste vrienden.
Maar mama konijn en mama wolf denken daar anders over. Mama konijn waarschuwt Witje altijd met de volgende zinnen: ‘Hij is een rover’, ‘Jij staat op zijn menu.’
(…)
18/12/2017 - De winnaar van de wedstrijd 'Win je lievelingsboek' is....
Tijdens de jaarlijkse boeken-kijk-dag van oktober konden de bezoekers hun drie lievelingsboeken aanduiden. Een onschuldige hand trok uit de verschillende inzendingen nu een winnaar. En die gelukkige laureaat is Anna Van Buynder die de roman 'Broederstrijd' van Antonio Pennacchi koos als haar favoriete roman. Proficiat.

Op zondag 7 oktober 2018 vindt in het Zwaluwnest een nieuwe editie plaats. Van 10 tot 16 uur.
08/12/2017 - Davidsfonds Edegem ontvangen op het gemeentehuis
Op vrijdagavond 17 november 2017 werd Davidsfonds Edegem door het gemeentebestuur ontvangen op het gemeentehuis naar aanleiding van de 90ste verjaardag van de lokale Davidsfonds afdeling.
04/01/2017 - Boek 1 van 'Edegem, dat boerendorp van toen...': uitverkocht
Boek 1 is volledig uitverkocht...
In 2013 verscheen het eerste boek over 'Edegem, dat boerendorp van toen...', in mei 2014 volgende een eerste herdruk... zo veel belangstelling was er voor deze publicatie over de landbouwgeschiedenis van Edegem.

Met de publicatie van het tweede boek over 'Edegem, dat boerendorp van toen...' werd de verkoop van het eerste boek opnieuw aangewakkerd met als resultaat dat alle nog beschikbare exemplaren de deur uitvlogen. Dus boek 1 is niet meer beschikbaar.

04/01/2017 - Tweede boek 'Edegem, dat boerendorp van toen...' officieel voorgesteld op sinterklaasdag
Het eerste exemplaar van hun nieuw boek ontvingen de auteur Hens en Mens uit handen van Sinterklaas
Dinsdagavond 6 december 2016 werd in de overvolle Raadzaal van het nieuwe Gemeentehuis het tweede boerderijenboek van André Mens en Pierre Hens voorgesteld. 'Edegem, dat boerendorp van toen... brengt in dit tweede boek o.a. het verhaal van het Negerdorp, van Edegem in de wereld, van oude ambachten enz.

Het tweede boek kan nog altijd worden aangekocht bij André Mens, Lourdeslaan 104, Edegem - 03/457.10.52 - andremens@skynet.be
15/11/2016 - Tweede boerderijenboek voorgesteld in Gazet van Antwerpen...
28/10/2016 - Boerderijenboek 2 'Van Negerdorp tot Edegem in de wereld' in druk...
10/10/2016 - Boeken-kijk-dag lokt heel wat belangstelling...
De jaarlijkse boeken-kijk-dag wist ook dit jaar weer heel wat leden te lokken... Met dit evenement start Davidsfonds Edegem zijn cultureel werkjaar, het 95ste al!

Tijdens deze gezellige ontmoetingsbijeenkomst werd ook het tweede deel van 'Edegem, dat boerendorp van toen' voorgesteld.
12/09/2016 - Het nieuwe cultuurprogramma voor 2016-2017...
Voor elk wat wils... een gevarieerd aanbod van cursussen, geleide wandelingen, leesgroep, concerten... Lees meer …
15/10/2015 - Steven Cauchie is nieuwe penningmeester...
Steven Cauchie tijdens de uitreiking van de Prijs voor Verdienste
Steven Cauchie volgt Pieter Blondé op. Lees meer …
27/02/2015 - Meer dan 400 foto's voor deel 2 van 'Edegem, dat boerendorp van toen...'
Wie heeft nog foto's over Edegemse boeren en tuinbouwers?  Lees meer …
20/02/2015 - Edegem, dat boerendorp van toen... deel 2 wordt officieel voorgesteld...
Familie Renders - Fransen (Boniverlei)
Deel 2 van Edegem, dat boerendorp van toen... op komst Lees meer …

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media. Dergelijke cookies van derden kunnen uw gebruik van deze website volgen. Als u doorgaat met gebruik van deze website, gaan we ervan uit dat u alle cookies op deze website graag ontvangt. U kunt echter uw cookie-instellingen op elk gewenst moment wijzigen door uw cookies voor dit domein te wissen.